image description

Sanat

Puhuminen ja kuuntelu ovat tärkeä osa parisuhdetta; läheisyys parisuhteessa edellyttää vuorovaikutusta. Käymme keskusteluja eri tasoissa, small talkista hyvin syvälliseen puhumiseen. Väliin mahtuu myös mm. Omien tarpeiden ilmaisua, ja siksi on tärkeää tiedostaa, mikä on rakentava tapa puhua ja kuunnella.

Omaa puhetta voi arvioida eri näkökulmista:

  • Puhunko ylivastuullisesti, eli otan vastuulleni asioita, jotka eivät minulle kuulu (sinä ja me –kieli)? “aina sinä jätät nämä likaiset sukat lattialle” tai “me emme jätä likaisia sukkia lattialle”
  •  Puhunko alivastuullisesti, eli en ota tarpeeksi vastuulleni asioita joista puhun (esimerkiksi puhuminen passiivissa tai muiden mielipiteisiin vetoaminen)? "Täällä ei tykätä siitä, että joku jättää likaiset sukat lattialla” tai “Yleensä ei oikein ole kauhean hyvä tapa jättää likaiset sukat lattialle
  • Vai puhunko ainoastaan omasta puolestani (minä -viestit)? “Minä en pidä siitä, että sinun likaiset sukat ovat lattialla eivätkä likapyykkikorissa”.

Puhuminen vaatii luottamusta itseen ja kumppaniin

Luottamusta voi rakentaa keskittymällä puhumisen lisäksi kuuntelemiseen. Kuunteleminen on aina valinta ja tapa osoittaa rakkautta. Päälle puhuminen, keskeyttäminen, tulkitseminen, neuvomien ja jatkuva kysely ovat tapoja, joita tulisi välttää kuunnellessa. Aitoa kuuntelua voi osoittaa esimerkiksi keskeyttämällä oman tekemisen, olemalla läsnä, katsomalla silmiin, olemalla itse hiljaa sekä tarkistamalla, ymmärsikö oikein toisen sanoman.  

Kumppania voi myös pyytää kuuntelemaan kun kyse on erityisen tärkeästä asiasta, jonka tahdot kumppanisi aidosti kuulevan. Myös omiin sanoihin on hyvä kiinnittää huomiota; toisen arvostelu sulkee korvat, kun myönteinen palaute sen sijaa avaa ne.  

Pohdittavaksi

  • Millaisista asioista sinun on helppoa puhua puolisollesi? Onko asioita, joista on vaikea puhua? Mistä se johtuu? 
  • Minkälaisia viestejä yleensä käytät, puhutko ylivastuullisesti, alivastuullisesti vai omasta puolestasi
  • Koetko, että tulet kuulluksi kumppanisi osalta? Mitä luulet kumppanisi kokevan? 
  • Onko sinulla tapoja, jotka katkaisevat aidon kuuntelun? 
  • Minkälaisia sanoja käytät, kun puhut kumppanillesi? Onko se kumppaniasi arvostavaa vai arvostelevaa?

Takaisin