image description

Miten erosta voi selviytyä?

Ero on kipeä asia ja sitä saa surra. Surutyö voi viedä aikaa, ja sille on annettava aikaa. On tärkeää sallia itselleen kaikki erosta heränneet tunteet ja kenties pohtia tarkemmin eroon johtaneita asioita, joko yksin tai entisen puolison kanssa. Mikäli eroon liittyviä asioita ja tunteita täytyy käydä läpi, on siihenkin saatavilla apua ja tukea esimerkiksi perheohjaajalta tai perheneuvolasta. Erilaiset toimijat järjestävät myös teemailtoja ja vertaistukiryhmiä, joihin voi osallistua. 

Omaa oloaan voi myös yrittää kohentaa tekemällä itselleen mukavia asioita ja sallimalla itsensä päästä hieman vähemmällä kuin normaalisti. Kun parisuhteeseen liittyneet konfliktit tai muut syyt eivät ole enää arjessa niin läsnä, on aika keskittyä itseen:

  • Mitkä arkiset asiat tuovat minulle iloa ja kuinka voisin lisätä niitä? 
  • Mitä voisin tehdä, jotta voisin paremmin?
  • Miten voisin hemmotella itseäni?
  • Kuka ja minkälainen juuri minä ole, en puolisona tai vanhempana, vaan minuna?
  • Mitä haluan elämältäni?
  • Mitkä ovat vahvuuksiani?

Ja kun tuntuu että on valmis, voi myös tulevaisuuden suunnittelu tuoda iloa ja toivoa elämään. Avioero ei ole maailman loppu, vaikka hetkellisesti siltä tuntuukin, se on vain siirtymä uuteen vaiheeseen elämässä. Avioero ei myöskään merkitse epäonnistumista, vaan se on kasvua.  

Lue myös surusta/kriisistä perheessä.

Muita hyödyllisiä sivustoja aiheeseen:

Äänekosken seurakunnan eroapu

Jyväskylän seurakunnan eroapu, mm. ryhmät

Apua eroon.fi 

Ensi -ja turvakotien liiton eroapu

Takaisin