image description

Parisuhteen palikat

Parisuhde on monimutkainen juttu, eikä aina välttämättä riitä, että puolisoiden välillä on rakkautta. Parisuhteen talo koostuu erilaisista palikoista, joista jokainen edustaa yhtä parisuhteen osaa, ja joista rakkaus on vain yksi osa. Jotta talosta tulee vankka, vaatii se jokaisen palikan vahvana paikalleen. Kuten taloa, myös parisuhdetta voi korjata ja vahvistaa. Kun parisuhde on rakentunut tiiviisti, eivät ristiriidatkaan kaada sitä.

Koonnut Annu Göös (Parisuhteen palikat.fi)
Pirjo Salminen, perheneuvoja / Jyväskylän seurakunta 
www.parisuhteenpalikat.fi

 

Sitoutuminen

Jotta talosta tulee vakaa ja se pysyy pystyssä, täytyy siinä olla perustukset. Parisuhteen palikkatalon perustuksena on sitoutuminen toiseen ja parisuhteeseen. Sitoutuminen tarkoittaa halua rakastaa ja olla parisuhteessa myös vaikeina aikoina.
Lue lisää


 

Seksuaalisuus

Seksuaalisuus on suuri myönteinen voima elämässä ja siksi tärkeä osa parisuhteen hyvinvointia. Seksuaalisuus on toisen hyväilemistä sanoin, ajatuksin ja teoin.
Lue lisää


 

Tunteet

Tunteet ovat aina viesti jostain ihmisen sisällä tapahtuvasta asiasta, kuten täyttymättömästä tarpeesta. Tunteiden hallitseminen ei aina ole helppoa, mutta sitä voi opetella.
Lue lisää


 

Riidat

Tapa riidellä opitaan lapsuuden perheestä ja usein kumppaneilla onkin keskenään erilaiset tavat riidellä eivätkä ne aina kohtaa.  Tapa riidellä on usein isompi ongelma kuin itse riidan ja aihe, mutta haitallisistakin tavoista riidellä voi oppia kuitenkin pois.
Lue lisää


 

Teot

Parisuhdetta voi heikentää tai vahvistaa erilaisia teoin. Teot voivat olla joko tietoisia tai tiedostamattomia toimintamalleja. Teko on kuitenkin aina valinta toimia tietyllä tavalla.
Lue lisää


 

Sanat

Puhuminen ja kuuntelu ovat tärkeä osa parisuhdetta ja niiden avulla voi vahvistaa suhdetta.
Lue lisää


 

Luottamus ja anteeksianto

Luottamus ja anteeksianto ovat palikkatalon kattoa kannatteleva palkki. Vakaa talo edellyttää harjapalkin tasapainoa, ja parisuhteen palikkatalossa tasapaino syntyy luottamuksen ja anteeksiannon välille.
Lue lisää


 

Rakkaus

Rakkaus on parisuhteen talon katto ja samalla suurin palikka. Ollakseen olemassa, se tarvitsee alleen muita palikoita, mutta se myös on ainesosana muissa palikoissa. Rakkaus on yhteenkuuluvuuden tunnetta ja me-henkeä puolisoina ja perheenä. Se on kasvua sydänystäviksi.
Lue lisää

Hyödyllisiä nettisivuja: