image description

Seksuaalisuus

Seksuaalisuus on parisuhteessa erityisen herkkä ja intiimi alue. Seksuaalisuus on kuitenkin suuri myönteinen voima elämässä ja siksi tärkeä osa parisuhteen hyvinvointia. Seksuaalisuus on mielihyvän tuottamista ja vastaanottamista sanoin, ajatuksin ja teoin. 

Seksuaalisuuden vahvuus ja ilmenemismuodot kuitenkin vaihtelevat läpi elämän ja voivat myös aiheuttaa parisuhteessa kriisejä. Seksuaalisuuteen voi liittyä kipeitä, käsittelemättömiä haavoja, jotka puolisot tuovat suhteeseen mukanaan. Erilaiset haastavat elämätilanteet voivat myös vaikuttaa seksuaalisuuteen, kuten stressi, kiire ja väsymys. Myös parisuhteen haasteet, kuten kielteinen vuorovaikutus, riidat sekä turvattomuus ja luottamuspula voivat vähentää parin välistä hellyyttä ja seksuaalisuutta. 

Omia ajatuksia on hyvä jakaa kumppanille ja puhua seksuaalisuudesta ja seksistä avoimesti. Mitä minä tahdon ja mitä puolisoni tahtoo? Mikä on minulle vaikea asia seksuaalisuudessa? Millä tavoin tahdomme arjessa hellyyttä? Kuinka kertoa, mikä tuntuu hyvältä ja mitä tahdon lisää? 

Seksuaalista virettä voi lisätä erilaisilla valinnoilla. Yhteinen aika voi lisätä seksuaalisuutta; rento ja stressitön yhdessäolo, yhteinen puuhastelu, keskustelu sekä kahdenkeskiset erityiset tilaisuudet, kuten elokuvissa tai konsertissa käyminen, lähentävät pariskuntaa ja voi lisätä seksuaalisuutta.  

Omaa seksuaalista hyvinvointia voi myös lisätä hoitamalla itseään ja ulkonäköään, lisäämällä flirttiä ja huumoria arkeen, järjestämällä yllätyksiä ja romanttisia hetkiä sekä muistelemalla yhteisiä hyviä hetkiä.  

Avoimuus ja uusien asioiden kokeilu yhdessä voivat myös lisätä seksuaalisuutta. On tärkeää keskustella toiveistaan ja tarpeistaan ja yhdessä miettiä, millä tavoin seksuaalista kanssakäymistä voisi muuttaa sellaiseen suuntaan, että se vastaa kummankin toiveita ja tarpeita.  

Pohdittavaksi

  • Miten lapsuutesi perheessä osoitettiin hellyyttä? 
  • Millä tavoin seksuaalisuuteen on suhtauduttu lapsuudessasi ja nuoruudessasi? Onko se ollut aihe, josta olet kokenut voivasi puhua avoimesti turvalliselle aikuiselle? 
  • Huomaatko elämäsi varrelta aikakausia tai hetkiä, jolloin seksuaalisuus on ollut kadoksissa? Mistä ne olisivat voineet johtua?
  • Pystyttekö puhumaan kumppanisi kanssa seksuaalisuudesta ja siihen liittyvistä toiveista ja ajatuksista avoimesti? 
  • Minkälaisia asioita voisit lisätä elämääsi lisätäksesi seksuaalista hyvinvointia? 

Takaisin