image description

Kuivaksi oppiminen

Lapsen kuivaksi oppiminen on hyvin yksilöllistä ja siihen tarvitaan kypsyys ja lapsen oma herkkyys tunnistaa milloin on hätä.

Äänekosken Mikonpuiston päiväkoti, Hippuset

Lapselle tulee antaa aikaa harjoitteluun sekä tutustua pottaan. Potalla istumista kannatta aloittaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Potalla voi aluksi istua vaikka vaatteet päällä, ja potalla voi käyttää myös nukkeja ja nalleja. Istumisharjoituksiin voi ottaa mukaan myös kirjan lukemisen (on olemassa paljon pottailuun liittyviä hauskoja kirjoja) sekä loruttelun tai pisu-lauluja.

Säännöllinen rytmi pottailuun, potalle kannatta mennä heti ruokailun tai heräämisen jälkeen. Hädän tunnistaminen helpottuu, kun vanhempi ohjaa lapsen aina niiden jälkeen potalle.

Kun pottaan tulee jotain, kehutaan lasta ja iloitaan yhdessä lapsen kanssa. Jollei tule – ei haittaa, eikä tehdä siitä suurta numeroa.

Jos potalla istumiseen on lapsella haastetta voi apuna käyttää palkitsemis-systeemiä esim. tarra tai jokin muu mieleinen juttu lapselle.

Joillakin lapsilla saattaa toimia myös se, että vaippa otetaan kokonaan pois jolloin märät housut tuntuvat inhottavalta ja lapsi tunnistaa helposti kun tulee pienikin vahinko.

Kesä on otollista aikaa kuivaksi opettelun harjoitteluun, myös vanhemmille, kun pyykkiä tulee vähemmän. Kotona kannatta myös ottaa matot pois niin ei satu niille vahinkoja.

Päiväkuivaksi olisi hyvä olla opittu lähellä kolmea ikävuotta. Tosin vahinkoja saattaa vielä tulla.  

Tietoa saa myös Äänekosken lastenneuvolasta

 Takaisin