image description

Struktuuri ja ennakointi

Struktuuri tarkoittaa jäsennystä, esimerkiksi päiväjärjestystä, pukemisjärjestystä (missä järjestyksessä vaatteet puetaan päälle) tai aikatauluttamista; toisin sanoen, että tapahtumat tai asiat toistuvat samassa järjestyksessä ja suunnilleen samaan kellonaikaan jokaisena päivänä. Näin lapsi pystyy ennakoimaan tulevia tapahtumia, ja rajojen asettaminen helpottuu. 

Minna Immonen, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Äänekoski

Struktuuri lisää tilanteiden, asioiden tai tapahtumien ennakoitavuutta, joka helpottaa lasta ymmärtämään, minne mennään tiettyyn kellonaikaan (esimerkiksi aamupalan jälkeen lähdetään kerhoon, päiväkotiin, kerhon jälkeen lähdetään kotiin syömään jne.), miksi tehdään jotakin samaan kellonaikaan vuorokaudesta,ruokaillaan, mennään iltapesulle, luetaan iltasatu ja mennään nukkumaan. 

Struktuuri helpottaa myös rajojen asettamisessa siten, ettei tarvitse kokeilla joka ilta, saako vielä leikkiä, katsoa telkkaria yms. Struktuuria kannattaa tuoda perhe-elämään, sillä se helpottaa lapsen ajan tai tapahtuman hahmottamista. 

Ennakointi

Lapsen on helpompi siirtyä tehtävästä tai toiminnasta toiseen, kun siirtymää ennakoidaan. Esimerkiksi lapselle sanotaan, että kun olet syönyt iltapalan, mennään hampaiden pesulle ja sen jälkeen luetaan iltasatu. Lapsi ehtii mielessään ennakoida tulevaa tapahtumaa ja siirtyminen tehtävästä tai toiminnasta toiseen sujuu helpommin.

Ennakoimalla tapahtumia helpotetaan lapsen mielen suuntaamista tulevaan asiaan. Toisin sanoen lapsi pystyy jo mielessään suuntaamaan ajatustaan, että pian on minun lopetettava leikkini ja siirryttävä esimerkiksi syömään. Ennakoimalla tulevia siirtymiä, esimerkiksi kotoa kerhoon, kerhosta kotiin, syömään, päivälevolle tai iltapesulle. Ennakoimalla pystytään estämään lapsen kiukustumista, kun siirtyminen tulevaan tapahtumaan tulee niin pian, ettei lapsi mielessään ole ehtinyt ajatella tulevaa siirtymää. Eli ennakoimalla vähennetään kiukkua, turhautumista tai vanhemman kokeilemista.

Tästä aiheesta saa lisää neuvoja esim. Äänekosken perhekeskuksen perheohjauksesta.

Takaisin