Vauvan kanssa
Tukiverkostot, vanhemmuuden jakaminen ja omasta terveydestä huolehtiminen ovat keskeisiä asioita lapsiarjessa jaksamisessa.
Äänekosken perhekeskuksen perheohjaaja, Päivi Sikiö
Ennen vauvan syntymää kannattaa jo kartoittaa omaa lähiverkostoa ja miettiä, kuka voisi olla vauva-arkena apuna. Isovanhemmat ovat usein arvokas tuki. Oman jaksamisen tueksi voi läheisiä pyytää avuksi konkreettisissa asioissa, vaikkapa tekemään ruokaa tuoreille vanhemmille tai hoitamaan vauvaa vähäksi aikaa. Lisäksi helpottaa tunne siitä, että jollekin voi soittaa pulmatilanteissa. Myös muita läheisiä ihmissuhteita, kuten suhteita sisaruksiin ja ystäviin, kannattaa pitää yllä vauva-arjen keskellä. Tunne siitä, että voi keskustella välillä muiden aikuisten kanssa omista tuntemuksista ja kokemuksista, voi edesauttaa jaksamista. Sama elämäntilanne usein yhdistää, ja siksi monet kokevat erityisen merkityksellisenä kontaktin muihin vauvaperheisiin. Toisiin vauvaperheisiin voi tutustua esimerkiksi perhevalmennuksissa, perhekahviloissa tai vaikka sosiaalisen median vauvaryhmissä.
Jos mahdollista, vastuuta vauvan hoidosta kannattaa jakaa molempien vanhempien kesken. Jos toista vanhempaa ei ole, niin apua on tärkeää pyytää joltain läheiseltä tai esimerkiksi perheohjauksesta. Jos toinen vanhempi käy töissä, on kotona vauvaa hoitavalle vanhemmalle hyvä järjestää päivittäinen hengähdyshetki. Tyytyväisyys parisuhteeseen on sidoksissa jaksamiseen vauvavuotena, joten parisuhteen eteen kannattaa tehdä töitä. Vanhempien välistä yhteyttä kannattaa vaalia, keskustellen ja toista huomioiden. Yhteisen ajan löytäminen ei ole ehkä niin helppoa kuin aikaisemmin, mutta yhteisiä ihania hetkiä voi löytää arjen keskeltä uudella tavalla.
Vanhemman jaksamista lisää omasta hyvinvoinnista huolehtiminen kokonaisuudessaan. Terveellinen ruoka, ulkoilu ja omasta unesta huolehtiminen lisäävät vanhemman hyvinvointia. Harrastus, jonka parissa viihtyy, on hyvä tapa ladata omia akkuja. Päivittäinen ulkoilu virkistää mieltä, ja sitä voi tehdä vauvan kanssa vaunulenkkeillen. Nukkuminen on usein katkonaista vauvaperheessä, ja siihen on hyvä miettiä ratkaisuja puolison kanssa niin, että kaikki saisivat mahdollisimman hyvin nukuttua. Vuorottelu myös yösyöttöjen suhteen voi olla yksi ratkaisu, sekä univelan ottaminen takaisin päivällä kun vauvakin nukkuu. Uniasioihin saa vinkkejä neuvolasta tai perheohjauksesta.
Kokemukset vauvavuodesta ovat aina yksilölliset. Toinen voi kokea sen helpompana aikana, kun taas joku toinen todella raskaana vaiheena. Kokemus riippuu usein muun muassa vauvan itkuisuudesta sekä muista perhettä samanaikaisesti kuormittavista tekijöistä. Jaksamisasioiden kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan niistä on lupa puhua neuvolassa tai muissa lapsiperheiden palveluissa. Avun pyytämistä ei tarvitse pelätä. On normaalia, että vauva-arki on kuormittavaa, mutta siitä voidaan yhdessä selviytyä.
Kysy lisää Äänekosken perhekeskuksen varhaisen tuen ohjaajalta