image description

Uni ja nukkuminen

Baby Blues -toiminta on kaikille maksutonta vanhempien jaksamisen tukea sekä vauvan uni- ja vuorokausirytmin löytämisen apua. Baby Blues auttaa myös uupumuksessa ja synnytyksen jälkeisessä masennuksessa.               

Teresa Vilen

Pohja hyvälle unelle luodaan pitkin päivää erilaisten tapojen myötä. Toistuvat rutiinit ja selkeä päivärytmi toimivat pohjana hyvälle yöunelle. Riittävä vuorovaikutus päivällä lapsen kanssa tuo lapselle paljon hyvää arkeen ja auttaa myös unille rauhoittumisessa, sillä lapsi tarvitsee tarpeeksi hellyyttä, syliä ja katsekontaktia sekä aikuisen läsnäoloa.

Riittävä luonnonvalon saaminen on tärkeä asia vuorokausirytmin muodostumisen kannalta jo vauvojen kanssa, jotta lapsi oppii erottamaan yön ja päivän toisistaan. Etenkin pimeinä aikoina on tärkeää, että lapsi saa valoa aamun ja aamupäivän aikana, jotta melatoniin eli unen saantia edistävän "pimeähormonin" eritys alkaa illalla nukkumaan mennessä. Näin lapselle muodostuu selkeä vuorokausirytmi, joka edesauttaa nukahtamista. 

Hyvä uni vaatii myös lapsen ikätasoista päivärytmiä; vauvan päivärytmi on erilainen kuin leikki-ikäisen lapsen. Hyvään päivärytmiin kuuluu riittävästi ulkoilua ja säännöllinen ruokailu. Selkeä päivärytmi tuo lapselle ennustettavuutta, mikä helpottaa lapsen valmistautumista seuraavaan asiaan ja tuo sen myötä turvallisuutta lapsen elämään.

Päivärutiinien lisäksi toistuvat iltarutiinit opettavat lasta ymmärtämään ja valmistautumaan siihen, että kohta on nukkumaanmenoaika. Lapsella on hyvä olla nukkumiseen tarkoitettu unipaikka, joka on rauhallinen, puhdas ja lämpötilaltaan sopiva, ei liian kuuma tai kylmä. Iltaisin kannattaa välttää esimerkiksi telkkaria, koska sen välke voi häiritä vuorokausirytmiä.

Riittävä unensaanti on myös tärkeä asia toimivien yöunien kannalta. Jokaisella lapsella on yksilöllinen unentarve. Jos lapsi nukkuu liian vähän tai liian paljon, unensaanti vaikeutuu ja nukkumaan menosta voi tulla ikävä asia. Jokaisen lapsen kohdalla voikin opetella tunnistamaan juuri hänelle sopivan unentarpeen kiinnittämällä huomiota väsymyksen ja yliväsymyksen merkkeihin. Jokaisella ihmisellä on niin sanottu uni-ikkuna, joka tarkoittaa aikaa, jolloin unensaaminen on helppoa. Nukkumaan tulee siis mennä kun lapsi ei ole liian virkeä tai ennen kuin lapsi on liian väsynyt.

Oikean uni-ikkunan voi opetella tunnistamaan seuraamalla lapsen väsymyksen merkkejä, joita voi olla:

  • silmien hierominen
  • haukottelu
  • korvien harominen
  • levottomuus
  • itkuisuus

Lapsen kanssa kannattaa rauhoittua ennen nukkumaan menoa. Hyviä keinoja lapsen rauhoittamiseksi on esimerkiksi kosketus tai satuhieronta ja isompien lasten kanssa lukeminen.

Johdonmukaisuus on tärkeää myös öisin. Sillä ei niinkään ole väliä nukkuuko lapsi omassa sängyssä vai perhepedissä, mutta olennaista on, että nukuttamis- ja yötavat ovat johdonmukaisia. Yöllä nukutaan eikä seurustella tai viihdytetä lasta ja annetaan mahdollisimman vähän palveluksia lapselle. Jos harjoitellaan jotain uutta nukahtamistaitoa, siinä tulee pysyä johdonmukaisesti tarpeeksi kauan jotta lapsi oppii uuden tavan. 

Muista nämä:

  • koko vuorokausirytmi luo pohjan hyvälle yöunelle
  • lapsi tarvitsee tarpeeksi vuorovaikutusta ja hellyyttä pitkin päivää tankatakseen sitä yötä varten 
  • rutiinien tärkeys
  • riittävä unensaanti
  • johdonmukaisuus nukuttamis- ja yötavoissa

Tietoa lasten unihäiriöistä löytyy täältä

Lue lisää Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry, Vauva- ja lapsiperhetyö

Vauvan uniasioista voi keskustella myös neuvolassa tai perhekeskuksen varhaisen tuen ohjaajan kanssa. Perheohjaus neuvoo mm. unikouluasioissa, 040 842 2191.

Takaisin