Rajojen asettaminen
Rajojen asettaminen lapsille on yksi haastavimmista asioista vanhemmuudessa. Lapsi voi ymmärrettävästi vastustaa aikuisen asettamia rajoja ja tämä kiristelee aikuisen hermoja. Etenkin kiireisen arjen keskellä olisi mukavaa, jos asiat sujuisivat jouhevasti. Rajojen asettaminen on kuitenkin tärkeää, koska ne tuovat lapsen elämään turvaa.
Minna Immonen, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Äänekoski
Rajat ovat rakkautta; rajoja asettamalla osoitat lapsellesi rakastavasi häntä ja haluavasi suojella häntä elämän varrella kohtaavista vaaroista.
Lasta kunnioitetaan rajoja asetettaessa siten, että rajat ovat selkeät ja lapsi ymmärtää niiden tarkoituksen.Yleensä rajoja on hyvä olla vain muutama ja rajat liittyvät turvallisuuteen ja hyvinvointiin (esimerkiksi pelien pelaamisessa, elokuvien katsomisessa tai ettei toista saa satuttaa).
Rajat pitää olla myös sellaiset, että niitä pystyt noudattamaan jokaisessa tilanteessa, eli olet johdonmukainen. Jos oma tunnereaktiosi nousee, et voi olla lapselle hänen voimakkaassa tunnereaktiossa turvallinen aikuinen, johon lapsi luottaa, jonka apua lapsi silloin tarvitsee. Hengitä silloin rauhassa, että saat rauhoitettua itsesi, tai jos kotona on toisia aikuisia, pyydä häntä apuun. Älä kuitenkaan jätä koskaan lasta yksin voimakkaiden tunteidensa kanssa. Silloin, kun pystyt turvallisena aikuisena vastaanottamaan lapsen kiukun, huudon tai riuhtomisen, olet häntä varten säätelemässä hänen voimakkaita tunteitaan ja auttamassa häntä pääsemään vahvoista tunteistaan.
Lapsen vahvoja tunteita vastaanottamalla tuet lapsesi itsesäätelyn kehittymistä. Tunteet eivät koskaan ole pahoja tai vääriä, mutta niiden säätelemistä opetellaan yhdessä aikuisen ja lapsen kanssa.
Tahtoikäiselle lapselle rajojen asettaminen vaatii johdonmukaisuutta ja selkeyttä niin, että molemmat vanhemmat ovat rajoista samaa mieltä ja he kykenevät molemmat niitä noudattamaan samalla tavalla. Pettymyksien sietäminen ei ole lapselle helppoa, mutta lapsi ei mene rikki siitä, että hänelle asetetaan rajoja, kunhan ne on mietitty tarkkaan, mihin niillä pyritään ja niitä noudatetaan johdonmukaisesti.
Kiukkutilanteiden jälkeen on hyvä keskustella lapsen kanssa siitä, mistä kiukku johtui ja sanoittaa tilannetta lapselle lapsentajuisesti, mutta silloin kun kiukku on voimakkaimmillaan, syli rauhoittaa ilman sanoja.
Rajojen asettamisen haasteissa auttaa myös Äänekosken perhekeskuksen perheohjaus ja Äänekosken perheneuvola. Myös lapsiperheiden palveluohjaaja neuvoo oikean palvelun löytymisessä.